{ "title": "Doğum Hesaplama", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogum-hesaplama.jpg", "date": "19.01.2024 22:08:37", "author": "Öget", "article": [ { "article": "
Doğum hesaplama, anne adaylarının doğuma bilinçli şekilde hazırlanmasını sağlayabilir. Gebelik genellikle bilinçli şekilde meydana gelmez. Genellikle sürpriz gebelikler oluşur. Hamileliğini bilinçli olarak planlamış olan kişiler, bunu özel nedenlerden dolayı yaparlar. Bunun en önemli sebebi, bebeğin doğum tarihinin belli bir döneme gelmesi içindir. Planlanmamış gebeliklerde bebeğin tahmini doğum tarihini hesaplayabilmek için bazı kriterler vardır. Fakat bu hesaplamalar tamamen tahmini olmaktadır. Çünkü doğum sürecinde çok sayıda faktör doğum üzerinde etkili olur. Doğum tarihinin tahmini olarak bile hesaplanması, anne adaylarının hazırlıklarını tamamlamasını ve doğuma hazırlanmasını sağlar.

Doğum tarihi hesaplama yöntemi

Normal gebelik süreci döllenme kanallarında ya da rahimde yumurtanın döllenmesini takip eden 40 haftalık bir sürecin içinde gerçekleşir. Bu dönem son adetin başlangıcından itibaren 40 hafta olarak değerlendirilir. Doğum tarihi hesaplamakta 40 haftaya göre değerlendirilir. Ancak doğumlar genellikle 40 haftadan önce olur. Doğumlar normal olarak 37 ve 40. Haftalar arasında gerçekleşir. Gebelikte erken doğum riskinin olması halinde, doğum hesaplanan tarihten önce olur. Gebeliklerin bir kısmı ise 41 ve 42. Haftada doğumla sonuçlanır. Gebelik erkeğin sperminin kadının yumurta hücresini döllediği gün başlamaktadır. Ancak gebelik yaşının hesabında, ilişkinin olduğu gün değerlendirmeye alınmaz. Bu tüm dünyada belli bir standartta kabul edilmiştir. Yani kadının son adetinin ilk günü gebelik başlangıcı olarak kabul edilir. Gebelik yaşında ay kullanılmadığından, toplam süre 280 gün olarak kabul edilmektedir. Doğum tarihi hesabı tahmini olduğundan, anne adayına ve doktora doğumu değerlendirmeye yardımcı olur.

Doğum hesaplandığı tarihte gerçekleşmezse

Hesaplanan doğum tarihi anne adayının son adet tarihinin ilk gününe göre 40 haftalık olarak hesaplanır. Bu tarihte bazı durumlarda farklılıklar olabilir. Gerektiği taktirde doktorun yapmış olduğu ultrason ölçümleriyle hesaplanan, düzeltilmiş doğum tarihi dikkate alınabilir. Bu sebeple anne adaylarına gebeliğin ilk üç aylık döneminde yapılan ultrason ölçüm kâğıtları kullanılır. Bunların dikkatli korunması gerekir. Doğum anne adayının son adet tarihine göre ve ultrason ölçümlerine göre 40 haftayı doldurur ve doğum olmazsa, yapılacak test sonuçlarına göre en fazla 41 ve 42. Haftalara kadar beklenir. Bu tarihlerde doğum olmazsa, sezaryenle müdahale edilir.

Doğum tarihi nasıl hesaplanır?

Doğum tarihinin hesabı için, Nagele yöntemi kullanılır. Bu yöntemde son adet döneminin başlangıcına 7 gün eklenmekte ve bu tarih 3 ay geriye alınıp kolay bir şekilde doğum hesaplaması yapılmaktadır. Elde edilen bu tarih, doğumun gerçekleşmesi gereken en son tarih olarak alınır. Ancak doğumlar genellikle 37 ve 40. Haftalar arasında olur. Bazen de bir hafta gecikmeyle doğum meydana gelir. Bu hesaplama yöntemi sadece tekil gebelikler için geçerlidir. Çoğul gebeliklerde doğumlar genellikle 34 ve 37. Haftalarda gerçekleşir.

Doğum tarihi örnek hesaplama

Son adet tarihi 5 Mayıs olan kişinin tahmini doğum tarihi.

5 + 7 = 12 Mayıs.

Mayıs'tan 3 ay geriye gidilirse Şubat => 12 Şubat tahmini doğum tarihi olarak dikkate alınacaktır.

Doğum tarihini bu şekilde hesaplayabilmek için, anne adayı düzenli bir adet döngüsüne sahip olmalıdır. Adetleri düzensiz olan kadınlarda bu hesaplama hatalı sonuçlar verecektir. Bu tespit edilirse, ultrason tetkikleri dikkate alınmalıdır. Anne adaylarının adet tarihlerini hatırlamaması halinde de ultrason tetkiklerine göre hareket edilmelidir. Doğu sürecinde her alternatif değerlendirerek, sağlıklı bir doğumun gerçekleşmesi sağlanmalıdır.
" } ] }