{ "title": "Doğum Sancısı Nasıl Anlaşılır", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogum-sancisi-nasil-anlasilir.jpg", "date": "19.01.2024 03:18:44", "author": "İmadeddin", "article": [ { "article": "
Doğum sancısı nasıl anlaşılır, doğum eyleminin başlaması doğum sancılarının olmasıyla başlar. Dış ortamda yaşamaya uygun hale gelecek kadar gelişimini tamamlamış olan bebeğin annenin vücudundan ayrılma zamanının geldiğini gösteren ağrılar düzenli rahim kasılmalarıyla başlar. Bebeğin doğması ve plasenta dahil diğer gebelik yapılarının bedenden atılmasına kadarki süreçte bu ağrılar devam eder. Bu ağrılar genellikle şiddetli yaşanan adet dönemi ağrılarıyla benzerlik gösterir. Gebeler bunu hissettiğinde, zaten doğumun başlayacağını anlayabilirler. Burada önemli olan yalancı doğum ağrıları ve gerçek doğum ağrılarının birbirinden ayırt edilmesidir.

Doğum sancıları nasıl başlar?

Yalancı doğum ağrılarının başlaması: Kabul edilen normal gebelik süreci 40 haftadır. Tahmini yapılan doğum tarihi hesaplamasına göre tarih yaklaştıkça, rahimde oluşan kasılmalar kendini gösterir. Gebe kadınlar bunları karnında dikleşme ve sertleşme gibi hissederler. Normal bir seyri olan gebelikte 37. Haftadan itibaren bebeğin başı pelvis kemiğine uyum sağlamaya başladıkça belli aralıklarla rahimde kasılmalar hissedilir. Tıpta Braxton Hicks adı verilen bu kasılmalar, halk arasında yalancı doğum ağrıları olarak tanımlanır. Özellikle gebeliğin son trimesterinde oldukça sık hissedilir. Bunlar gerçek doğum ağrılarına bedenin hazırlık aşamasıdır. Hamile kadınlar bu kasılmaları çoğunlukla gerçek doğum ağrılarıyla karıştırırlar. Bu ağrılar gün içinde birkaç defa olan ve rahim ağzında fazla değişikliğe sebep olmayan ağrılardır. Kasılmalar genellikle bir dakika kadar sürdükten sonra kesilir. Bunlar kasılma olarak hissedilmesine rağmen, herhangi bir ağrıya neden olmazlar. 37. Haftadan sonra yapılan gebelik muayenesinde bu kasılmalar elle bile hissedilir hale gelir.

Gerçek doğum ağrılarının başlaması: Rahimde olan bu kasılmaların daha sık aralıklarla olması halinde gerçek doğum sancılarının başladığı kabul edilir. İlk önce saatte bir başlayan ağrılar, daha sonra yarım saatte ve dakikalara kadar inen süreçlerde yaşanmaya başlar. Yani kasılmaların başlama aralığı sürekli olarak birbirine yaklaşır. Bu yaklaşma sırasında belli bir düzen vardır. Kasılmaların düzenli hale gelmesiyle birlikte, en son 2-3 dakika aralıklarla ağrılar hissedilir. Her hissedilen ağrı doğum kanalının ve serviks denilen rahim ağzının olgunlaşmasına, kısalıp açılmasına sebep olur. Serviks kanaldaki kısalma ve açıklık meydana gelince, baş pelvis girişini geçmeye başlar. Bu aşamada gebeler daha fazla ağrı hissetmeye başlar. Bebeğin doğum kanalına girmesinden sonra, bebekte ya da anne adayında baş pelvis uyumsuzluğu, pelviste darlık ya da düzlemde darlık olması halinde yani bebeğin doğum kanalında ilerlemesini engelleyecek sorunlar olması durumunda, doğum sancıları şiddetini arttırır ve dayanılmaz bir hale gelebilir. Bu aşamada sorun yaşamayan gebeler fazla ağrı hissetmezler.

Doğum sancıları birden başlar mı?

Gebe kadınlar özellikle ilk doğumlarını yapacakları zaman, doğum sancılarının birdenbire geleceğini düşünerek tedirgin olurlar. Bilinenin aksine doğum sancıları aniden başlamaz. Doğum yaklaştığında günler öncesinden oluşan kasılmalarla birlikte, düzenli ağrıların başlamasına kadar gebeler bunu yavaş hisseder. İlk doğumlar yaklaşık olarak 18 saatte gerçekleştiğinden, bu ağrıların hissedilmesiyle birlikte gereken hazırlıkların yapılması için gereken süre bulunmaktadır. Hiç telaş yapmadan gebelerin hastaneye götürülmesi gerekir. Gebelerde düzenli şekilde hissedilmeyen bu tarz ağrılar oluşabilir. Bunlar doğum dışında böbrek taşlarından, fıtık ağrısından, safra kesesinden, mide ağrısından gibi etkenlerden kaynaklanabilir. Bu yüzden doğum zamanı yaklaştığında bu tür ağrılarda her zaman doktora danışılmalıdır. Ayrıca doğum eyleminin her zaman sancılarla başlamadığı bilinmelidir. Bazı gebelerde sancılar olmadan önce su kesesi açılmaktadır. Bu durumda sancılar başlamamış olsa bile, hemen hastaneye gidilmelidir. Bazı kadınlarda ise nişan adı verilen sümüksü ve hafif kanlı bir akıntı gelebilir. Genellikle bu akıntı sonrasında 1-2 günde doğum eylemi başlar.
" } ] }