{ "title": "Doğum Sancısı Nasıl Başlar", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogum-sancisi-nasil-baslar.jpg", "date": "21.01.2024 00:14:58", "author": "Acarer", "article": [ { "article": "
Doğum Sancısı Nasıl Başlar, Nişan, kasılmalarla birlikte sancı ve suyun gelmesiyle bize doğum sancısının başladığını gösterir. Her kadında ve kadının her doğumları farklılıklar görülebilmektedir. Gebelik süresinin zamanı 40 hafta olarak bilinmektedir. Genelde muhtemel doğumun yaklaştığı tarihle gebelerde rahimde kasılmalar görülmeye başlar. Gebelerde bu kasılmaların karında dikleşme ve sertleşme olarak hissedilir. Genellikle normal olan gebeliklerde 37. Haftadan sonra fetal baş pelvis kemiği girişine uyum sağlamaya başladığı andır. Bundan sonra gebelik de kısa, kısa aralıklarla rahimde kasılmalar olur. Doğumun başladığı esnada, rahim kasılmalarında, annede ağrılar, sancının olduğu gibi fark edilir. Rahim içi gebeliğin döneminin bittiğinde, daha tam olarak sonuca gelmeden değişik hormonal ve fizyolojik mekanizmaların kontrolü ile rahim kasılmalarının başlamasıdır. Bu kasılmaların asıl amacı, rahim ağzının açılması ve doğum esnasında bebeğin dışarı itilmesiyle doğumun gerçekleşmesidir. Doğumdan sonra da kasılmalar olurken, kanama olmasına engel olur. Rahim kasılmaları, annenin bel ve kasıklarda ağrı diye hissedilir ve doğum sancısı denmektedir.

Doğum Sancısı Nasıl Başlar

Karnın aşağıya inmesi; bu belirtiyi evvela evdeki büyükler ya da daha önceden gebelik durumu yaşayanlar açısından fark edilir. Ancak annenin de far etmemek için bir engeli olmamaktadır. Bebeğin önden gelen kısmının, normalde baş olması gerekir, leğen kemikleri arasındaki boşluğa girerek bu şekilde karın iner. Aniden daha fazla nefes almaya başlanılır, daha önce oluşan reflü de yok olur, bağırsaklar rahatladığı zaman kabızlık da azalma olabilir, nihayet idrar kesesi iyice sıkıştığından gece daha çok tuvalete kalkılır. Daha evvelden reflünün ya da bedeni ağırlık sebebiyle uyuyamayan anneler bu kez gece sıklıkla tuvalete kalkmak zorunda olduklarından uyanmak isterler.

Nişan; Gebeliğin boyunca kapalı olan rahim ağzında rahmi ve bebeği enfeksiyonlarından korumak için pelte gibi sümüğümsü bir tıkaç oluşur. Bu tıkaca da nişan denir. Rahimdeki kasılmalarına etki ederek genişleyen rahim ağzından bir tıkaç düşer. Gebelik yaşayan anne bunu akıntı olarak anlar. Bu sümüğümsü tıkaç hafif pembemsi kanla bulaşmış gibidir. Halk arasında bunun belirtisi, nişanı denir. Nişan geldiği anda hemen hastaneye gitmek gerekmez. Bu doğumun anmı an yaklaştığının ve doğumun olacağının göstergesidir. Hazırlanma süresinin biraz daha olduğunu bilmelisiniz.

Su gelmesi; Doğumun başlamasından saatler öncesi veya doğum esnasında gelen ve gebelikte bebeği saran sıvı dolu kesenin yırtılmasıyla, vajenden sulu bir sıvı akmasıdır. Bunun aniden yırtılmasıyla suyun bir kısmı boşalır, ancak bebeğin başı doğum kanalına girmişse, kanal kapalı olduğundan gelen su miktarı çok değildir. Su geldiğinde eğer sancı olmasa bile hemen hastaneye gidilmesi gerekir.

Kasılmalar; Doğumun başlaması ile rahim kas yapısının kasılması ve \"gevşeme hareketleri\" oluşur. Bu kasılmaların, rahim ağzı açıldıkça ve bebek doğum kanalına girerek ağrılarda oluşmaya başlar. Düzenli ve aralıklarla gelir. Kötü bir bel ağrısı veya aybaşı kramplarına benzeyen ağrılar yapar. Sancılar düzenli olursa kaç dakikada bir olduğunu anlayabilmek için saate bakmak gerekir. Sancılar 5 dakikaya kadar düşmezse hastaneye gitmeye gerek yok. Doğum süreci uzun olabilir. İlk doğumda 12-14 saat, ikinci doğum 8 saat, sürmektedir.
" } ] }