{ "title": "Doğum Sonrası Depresyon", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogum-sonrasi-depresyon.jpg", "date": "20.01.2024 22:04:32", "author": "Ergünay", "article": [ { "article": "
Doğum sonrası depresyon, anne adayları için bebek sahibi olmak mutluluk verici bir durumdur. Fakat annenin yaşamı stresli ve zor geçebilir. Kadının anne olmasının ardından hüzünlü ve kaygılı olması çok normaldir. Bu dönemde ruh halinde değişimler meydana gelebilir. Bu etkiler genellikle 7-10 gün içinde kaybolur. Ancak az sayıdaki annelerde daha ağır etkiler oluşabilir, depresyon ve psikoz meydana gelebilir. Bu durum doğum sonrasındaki 6 hafta içinde sinsi bir şekilde başlar. Bu etkiler birkaç aydan 1-2 yıla kadar devam edebilir.

Doğum sonrası depresyon neden olur?
Kadının doğum sonrasında depresyon yaşaması hangi döneme aittir?

Depresyonun yaşanması hem hamilelikte yaşananlara hem de bebeğin doğumuyla birlikte yaşananlara bağlıdır. Geçmişte yaşanan ruhsal sıkıntılar, evlilikle ilgili sorunlar, ailedeki ruhsal sorunların varlığı, istenmeyen bir gebelik yaşanması, anneliğe hazırlıklı olmama, ilk gebelik deneyimi, doğum korkuları ve sosyal destekten yoksun olma gibi etkiler bunda etken olabilir. Doğumdan sonra kendini çift olmaktan ziyade, anne ve baba olarak hissetmek, bebek bakımının getirdiği stres gibi sorunlarda depresyonu tetikleyebilir. Gebelikte evliliğin gerilim içinde olması, başa gelen olayların istenmemesi gibi etkenlerde bundan sorumludur. Eşlerinden yeterince destek alamayan kadınlarda doğum sonrası depresif etkiler gösterebilir.

Doğum sonrası depresyonun belirtileri nelerdir?
Doğum sonrası depresyonunun tedavisi nasıl yapılır?

Bu durum erken yaşta gebe kalan kadınlarda %30 oranında yaşanır. Ayrıca önceden depresyon öyküsü olan kadınlarda da yatkınlık vardır. Doğumdan sonra oluşan bu duygusal değişimlerin tam olarak nedeni bilinmese de bunun tedavisi vardır. Kadınlar bu duyguları yaşadıklarında dinlenerek, bebekleri uyuduğunda istirahat ederek, arkadaşlarından ve ailesinden yardım alarak, düzenli olarak dış alıp giyimlerine dikkat ederek, yürüyüşler yaparak rahatlayabilir. Ağır depresif etkiler olursa, tıbbi değerlendirme yapılmalıdır. Buna neden etkileri gidermek için antidepresan ya da antipsikotik ilaç kullanımı, gerekli tetkikler ve muayene yapılabilir. Anne ve babaya yönelik terapiler uygulanabilir. Anneler gebeliğin fizyolojik bir durum olduğunu kabul ederse, bundan etkilenmeden kurtulabilir. Bir bebekle baş başa kalmak ilk başta anneyi tedirgin etmiş olsa da bebeğiyle birlikte yaşamayı öğrenmesi gerekir. Doğum sonrası aşama bebek ve annenin birbirini tanıma sürecidir. Bunu aşabilmek için, eğitim gruplarına katılma, yazılı kaynaklardan destek alma eğilimi gösterilebilir.
" } ] }