{ "title": "Doğumdan Sonra Adet Düzensizliği", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogumdan-sonra-adet-duzensizligi.jpg", "date": "21.01.2024 09:14:02", "author": "Bars", "article": [ { "article": "
Doğumdan sonra adet düzensizliği, lohusalıktan sonra düzenli adet görülmemesi halinde doğum sonrası adet düzensizliği olmuştur. Bunun sebebi emzirmenin devam etmesi, emzirme sıklığı ya da süresi gibi değişik etkenlerdir. Doğumdan sonra âdet kanamasının başlaması emzirmeyle alakalıdır. Doğum yapan ve emziren annelerde âdet kanaması geç başlarken, emzirmeyen kadınlarda daha erken başlamaktadır. Doğum sonrası Loşia adı verilen doğum kanamaları, âdet kanamasıyla karıştırılmamalıdır. Bu kanamaların miktarı âdet kanamasından daha fazla olur. Bu genellikle 6 hafta kadar sürer. İlk günlerde kırmızı renkte, daha sonraları pembe, kahverengi, sarımsı renklerde gelebilir. Loşia kanamalarından sonra emzirme sürüyorsa, âdet kanamaları da gecikir. Emzirme nedeniyle salınan hormonlar âdet kanamasını geciktirmektedir.

Det kanamaları genellikle doğumdan sonraki 8-16 haftalarda başlar. Bu süreçte emzirmenin devam etmesi halinde adetlerde düzensizlik görülebilir. Bu durumda telaş yapılmamalıdır. Zaman içinde adetler belli bir düzene girecektir. Emzirmeyen kadınlarda 4-8 haftada âdet kanamaları başlar. Kadınlar asla emzirmeyi bir doğum kontrol yöntemi olarak görmemelidir. Bu süreçte adet düzensizliği yaşansa da annenin doğum kontrol yöntemi kullanması gerekir. Çünkü bu süreçte cinsel ilişki başladığında, yeniden hamile kalabilir. Tercih edilecek doğum kontrol yönteminin doktora danışılarak seçilmesi önemlidir. Çünkü doğum kontrol hapları kullanılırsa, anne sütünü azaltma ihtimali olabilir, üç aylık iğneler kullanılırsa adet düzensizliği yaşanabilir. Çünkü bu iğneler az miktarda progesteron hormonu içermektedir. Bu yüzden en zararsız olan spiral tercih edilmelidir. Bunlar doğum sonrasında takılabilir. Gebelik döneminde adet zamanlarındaki sorunlar yaşanmadığından, kadınlar için iyi bir süreçtir. Ancak doğum sonrasında adet düzensizliği yaşandığında, bu durum sıkıntı vermektedir.

Kadının adet görmemesi gebeliğe engel midir?

Genellikle kadınlar doğumdan önce ve doğumdan sonra belli bir süre cinsel ilişkiden kaçınmaktadır. Bu davranışlar kadınlarda hormon değişimlerine, ruhsal ve fizyolojik sorunlara neden olmaktadır. Bu yüzden uygun bir doğum kontrol yöntemi kullanarak, cinsel hayatın yeniden başlatılması gerekir. Bu süreçte adet görmemek, adetlerin düzensiz olması kadının gebe kalmasına engel teşkil etmez. Zaten âdet kanamalarının başlaması bile, yumurtlamanın olduğunun bir işaretidir. Ancak âdet kanaması başlamasa bile gebe kalmak olasıdır.

Doğumdan sonra âdet kanamalarının başlaması ne zaman olur?

Kanamalar genellikle 8-16 haftalarda başlar. Bunun gecikmesinin en önemli sebebi bebeğin emzirilmesidir. Bu durum yumurtlamaları etkilemektedir. Ayrıca doğum sonrası adet düzensizliğine neden olan da bebeğin emzirilmesidir. Bebeği emzirme süresi bile yumurtlamayı baskılayacak bir harekettir. Emzirmenin sıklığı, süresi bunda etkilidir.

Doğum sonrası adet düzensizliği emzirme dışı etkenlerden olur mu?

Doğu sonrasında adet düzensizliklerinin en önemli sebebi emzirmektir. Ancak kadında meydana gelen hormon dengesizlikleri, yumurta kistleri gibi etkenlerde doğum sonrasında adetlerde düzensizliklere neden olabilir. Ayrıca aşırı kanaması olan kadınlarında, bunu dikkate alması gerekir. Bu nedenle bir doktora danışılmasında yarar bulunmaktadır. Özellikle bebeğini emzirmeyen annelerin bu sorunu yaşamaları halinde, mutlaka araştırma yapılmalıdır.
" } ] }