{ "title": "Doğumdan Sonra Cinsel İsteksizlik", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogum-sonrasi-cinsel-isteksizlik.jpg", "date": "19.01.2024 05:42:26", "author": "Elen", "article": [ { "article": "Doğumdan sonra cinsel isteksizlik, doğum sonrası bebek sahibi olan kadınlarda yaşanan sorunlardan bir cinsel isteksizliktir. Genellikle hormonal değişimlerden kaynaklanan bu sorun cinsel sağlığı etkilediği gibi, çiftlerin birlikteliğini de olumsuz etkilemektedir. Emzirme döneminde yüksek oranda salgılanan prolaktin süt hormonunun cinsel isteği azaltıcı etkisi bunda rol oynamaktadır. Yüksek oranda salgılanan prolaktin hormonu yumurtalıklardan salgılanan ve cinsellikte önemli bir yeri olan östrojen ve androjen hormonlarını baskılamakta ve bunun sonucunda kadınlarda cinsel isteksizlik gözlemlenmektedir. Emzirme döneminde sütü gelmeyen, sütü yetersiz olan ve sütü bebeklere yararlı olmayan kadınlar daha depresif ve mutsuz bir görüntü çizerler. Bebeğini besleyemediğini düşünerek, farklı bir psikolojiye girip kendini cinsellik konusunda baskılamaya çalışırlar.

Doğumdan sonra cinsel isteksizlik yaşanması normal midir?

Doğumdan sonra kadınların cinsel isteksizlik yaşaması normal kabul edilmektedir. Ancak bu sürecin uzaması önemli sorunlara neden olabilir. Araştırmalarda kadınların %20'sinin doğumdan sonra 3 ay boyunca cinsel isteksizlik yaşadığını, %21 oranında ise kadınların tamamen cinsel isteksizlik yaşadığı belirlenmiştir. Bu araştırmalarda kadınları %90 oranında cinselliğe karşı endişe yaşadığı da belirlenmiştir.

Doğumdan sonra cinsel isteksizliği tetikleyen etkenler nelerdir?

En fazla merak edilen konular arasında, doğum sonrasında ne zaman cinsel hayatın başlayacağına ilişkin konu yer almaktadır. Doğumdan sonra cinsel yaşama 7. Haftadan itibaren başlanabilir. İlk dönemlerde vajende eskiye göre kuruluk gözlenebilir. Bunun sebebi östrojen hormonunun azalmasındandır. Bu sorunu aşmak için bir süre kayganlaştırıcı jeller kullanılabilir. Bu dönemde erkeğin kadına göre daha fazla cinselliğe ilgi duyması kadın açısından sorun haline getirebilmektedir. Bu durumda erkeğin kadının yaşadığı hormonal değişimler hakkında yeterli bilgiye sahip olması ve bu konuda anlayışlı olması gerekir. Kadının doğum sonrasında almış olduğu kilolar nedeniyle vücudundan memnun olmaması, cinsel yaşamı olumsuz etkileyen faktörlerden biridir. Bunun 6. Haftadan sonra uygulanacak olan diyetlerle aşılması gerekir. Kadının bu dönemde bebeğiyle daha fazla vakit geçirmesi yüzünden diğer olaylara ilgisi azalmaktadır. Bütün enerjisini bebeği için harcayan anneler, kalan zamanlarında dinlenmeyi tercih ederler. Bu yüzden cinselliğe karşı ilgileri azalır.

Lohusalık döneminin cinsel kaygılar üzerindeki etkisi nedir?

Doğum sonrası geçen 40 günlük süreç lohusalık dönemi olarak tanımlanır. Bu dönemde hormonal değişimler olduğundan, cinsel ilişki sırasında fiziksel acı duyulabilir. Bu süreçte kadının fiziksel, ruhsal ve duygusal olarak toparlanması gerekir. Hem bebeklerine alışmaları hem bebekleriyle birlikte bir yaşamı oturtmaları gerekir. Eşlerin dayanışma içinde olması bu dönemin başarılı şekilde geçmesini sağlar. Sabır ve destek bu dönemde kadınlardan esirgenmemelidir.

Doğum sonrasında kadına destek nasıl olmalıdır?

Doğumdan sonra hem eşlerin hem de aile büyüklerinin kadına karşı anlayışlı olması ve yeni annelere olumsuz eleştirilerde bulunmaması gerekir. Evin içinde gereksiz yere bulunan kişilerin daha anlayışlı davranarak, eşlerin yalnız kalmasını sağlamalıdır. Ayrıca bebekle anne arasında olan ilişkiye fazla müdahale edilmemesi gerekir. Kadınlar eşleri dahil çevresindeki kişilerce desteklendiğini düşündüğünde, eşleriyle olan normal ilişkiye daha hızlı adapte olurlar. Eğer olumsuzluklar uzun sürerse profesyonel olarak yardım alınmalıdır.
" } ] }