{ "title": "Doğumdan Sonra Korunma", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/dogumdan-sonra-korunma.jpg", "date": "20.01.2024 09:18:22", "author": "Bulem", "article": [ { "article": "
Doğumdan sonra korunma, kadının gebelikten önceki sağlığına kavuşması, genital organların tam olarak iyileşmesi için hamile kalmaması gerekir. Bu yüzden doğumdan sonra en uygun korunma yöntemi kullanılarak gebe kalmak önlenmelidir. Doğumdan sonra dünyaya gelmiş olan bebekler anne ve baba için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Bebeğin dünyaya gelişi aileye maddi ve manevi sorumluluklar yüklemektedir. Belli bir süre annenin yeniden hamile kalmaması gerekir. Bu hem kendi sağlığı için hem de bebeğin sorumluluğunu en iyi şekilde taşıyabilmek için gereklidir. Kendi sağlıkları için normal doğum yapmış olan kadınlar en az bir yıl süreyle, sezaryenle doğum yapmış olan kadınlar ise en az üç yıl süreyle gebe kalmamalıdır.

Emzirme gebelikten korunma yöntemi olarak kullanılabilir mi?

Doğum sonrası adet düzensizliği yaşanmasının sebebi emzirmedir. Emzirme sürecinde prolaktin salgısı artmaktadır. Sütün oluşumu için bu hormon gereklidir. Prolaktin hormonu ise yumurtlamaya engel olmakta ve gebeliğe karşı bir koruyuculuk sağlamaktadır. Ancak bu koruyuculuk her geçen gün azalır. Doğumdan sonra en etkili olduğu dönem 3 aylık süreçtir. Fakat bu yöntem güvenli değildir. Zaten adet düzensizliği yaşanmasının sebebi de budur. Çünkü emzirmenin süresi, sıklığı gibi etkenler koruyuculuk üzerinde etki etmektedir. Doğumdan sonraki 3 aydan itibaren yumurtlama yeniden başlar. Bazı aylar yumurtlama olmadığından, adet görülmez. Bu nedenle anne adayları emzirme döneminde uygun bir doğum kontrol yöntemiyle gebelikten korunmalıdır. Aksi takdirde istenmeyen sürpriz gebelikler yaşanabilir.

Doğumdan sonra doğum kontrol hapı kullanılabilir mi?

Doğum kontrol hapları östrojen ve progestinler içermektedir. Östrojenlerin anne sütünün miktarını azaltmasından dolayı emzirme sürecinde doğum kontrol haplarının kullanımı önerilmemektedir.

Doğum sonrası güvenli doğum kontrol yöntemleri nelerdir?
" } ] }