{ "title": "Erken Doğum Belirtileri", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/erken-dogum-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 02:31:44", "author": "Özbey", "article": [ { "article": "
Erken doğum belirtileri, gebeliğin 20 ve 37. Haftası arasında görülebilir. Bu süreçlerde gerçekleşen doğumlar erken doğum olarak tanımlanmaktadır. Gebelerin yaklaşık olarak %8'inde erken doğum görülmektedir. Bu süreç anne adayları ve bebekler için oldukça zorlu bir dönemdir. Erken doğum farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Fakat anne adaylarının bu konuda bilinçli olması olası risklere karşı korunmalarına yardımcı olur.

Erken doğum nedir?

Doğumun 36. Gebelik haftasından önce başlaması erken doğum tehdidi, bunun bebeğin doğumuyla sonuçlanması ise erken doğum olarak tanımlanır. Bu doğumlar preterm doğum, bebekler ise prematüre olarak adlandırılır. Bebekler gelişimini tam olarak tamamlamadığından, doğduktan sonra çeşitli sorunlarla karşılaşılabiliyor. Bunların en fazla yaşananı akciğerleri yeterli olarak gelişmediğinden, solunum zorlukları çekmeleridir. Ayrıca erken doğum bebek ölümlerinin sebepleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Bu şekilde doğan bebeklerin özel tıbbi bakımlarının yapılması gerekir. Bu aileler için oldukça masraflı olur. Ancak erken doğum nedeniyle gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi için, bakımların ihmal edilmemesi gerekir.

Erken doğum belirtileri nedir?

Erken doğumun erken aşamada tespit edilerek önlenmesi mümkün olacağından, anne adaylarının belirtileri takip etmesi gerekir. Özellikle yüksek riskli gebeliklerde bu oldukça önemlidir. Doğumun olması gereken zamandan önce başlamasının en önemli belirtisi rahim kasılmalarıdır. Rahim kasılmalarının olması rahim ağzının açılmasını sağlamaktadır. Bu kasılmalar sırasında genellikle ağrılar olmaktadır. Ancak bazı özel durumlarda bu ağrılar oluşmadan rahimde kasılmalar olabilir. Bu durumda anne adayları risk taşıyorsa, kolaylıkla elle bunun kontrol edebilirler. Kasılmaların anlaşılabilmesi için ellerinin avuç içiyle karınlarına dokunmaları gerekir. Bu sırada avucunuzun içinde rahmin toplandığını hissetmeniz, rahimde kasılma olduğunu gösterir. Bunun gün içinde değişik aralıklarla kontrol edilmesi gerekir. Eğer bir saatte dört ve fazla sayıda rahim kasılması hissederseniz, bunu acilen doktorunuzla paylaşmanız gerekir. Bu kasılmaların kısa sürelerde olması, karında sertlik yaratması erken doğum için risk oluşturmaktadır. Erken doğum açısından anne adayında görülen belirtiler sadece kasılmalarla sınırlı kalmayabilir. Adet ağrısına benzeyen kramp tarzında ağrılar, pelviste dolgunluk, vajinadan gelen akıntının artması ya da özelliklerinin değişmesi, ishalin eşlik ettiği bağırsak krampları erken doğumun habercisi olabilir. Bu nedenle rahim kasılmaları olmasa bile, anne adayı kendinde olan değişimleri takip etmeli ve olası erken doğumun erken fark edilmesini sağlamalıdır.

Erken doğum önlenebilir mi?

Doğumun acil olarak yapılmasını gerektiren durumlar yoksa, erken doğum zamanında belirlenebilirse geciktirilebilir ya da durdurulabilir. Anne adayına uygulanacak tokoliz tedavisinin yani doğumun durdurulma tedavisinin başarısız olması ihtimaline karşı prematüre bebek için bakım şartlarının uygun olduğu bir hastanenin tercih edilmesi gerekir. Bazı olaylarda alınan tüm önlemlere rağmen, erken doğum önlenemez. Bu şekilde doğan bebekler genellikle 2500 gr altında olduğundan, bebeklerin doğumunda kafa içi kanama riskine karşılık en iyi doğum yöntemi tercih edilmelidir. Sağlıklı bir gebelikte gelişimini tamamlamamış bir bebek için en iyi yaşam ortamı anne rahmidir. Bu yüzden erken doğum riskinin azaltılması için ve bunun erken dönemde tespiti için kontrollerin düzenli yapılması gerekir.
" } ] }