{ "title": "Erken Doğum Nedenleri", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/erken-dogum-nedenleri-8704.jpg", "date": "20.01.2024 12:47:51", "author": "Ulus", "article": [ { "article": "Erken doğum nedenleri bebekten ya da anneden dolayı kaynaklanabildiği gibi farklı faktörlerden dolayı da olabilmektedir. Erken doğum son adet tarihinden sonra 37. Hafta tamamlanmadan meydana gelen doğumlar olarak adlandırılmaktadır. Erken doğum ölüm oranlarının %70 kısmını kapsayan bir risktir. Ayrıca uzun dönemli olarak beyin ve sinirlerde de hasar ortaya çıkaran bir durumdur. Ülkemizdeki doğumların yaklaşık olarak %10 kısmı erken doğum olarak meydana gelmektedir. Erken doğum oranı ikiz bebeğe hamileliklerde daha da artış göstermektedir.

17 yaşın altında ve 35 yaşın üstünde olan bayanlar daha çok erken doğum riski taşımaktadırlar. Normal aşamalarda bir bebeğin 9-10 ay anne karnında kalması gerekirken önemli durumlarda erken doğumlar meydana gelebilmektedir. Ülkemizde gelişen teknolojiler ile erken doğan bebeklerin de hayatta kalabilme süreleri her geçen gün artıyor. Ülkemizde ve dünyanın her yerinde doktorlar erken doğum yerine bebeklerin birkaç gün daha geç doğması ve risklerin daha da aza inmesi için çaba harcıyor. Bu da yürütülen çalışmalarla bebeğin geciktirilen her gün için yaşama şansının daha da arttığını açıkça gösteriyor. Fakat yapılan bütün çabalara rağmen erken doğum yapan kadın oranı da hala yüksek durumda. Hem bebek hem de anne açısından riskler taşıyan erken doğumun elbette ki birçok farklı nedenleri var.

Erken doğumun nedenleri şunlar
Kimler erken doğum riski taşır?

Özellikle 17 yaşın altında ve 35 yaşın üstünde bayanlar erken doğum riski taşımaktadır. Birden fazla bebek bekleyen anneler de bu risk altındadır. Daha önce düşük ya da erken doğum yapılması da yine erken doğum nedenleri arasındadır. Enfeksiyon hastalığı olan gebeler de bu risk altındadır. Düşük kiloya sahip olan anne adayları ya da tam tersi aşırı kilolu adaylar erken doğum riski taşır. Sigara kullanan anneler de bu risk altındadır. Hamilelik esnasında vajinal kanama sorunu yaşayan gebelerde bu risk altında yer alır. Stres, yoğun çalışma koşulları ve sosyal yaşam seviyesinin düşüklüğü de anne adaylarında erken doğuma neden olabilmektedir.
" } ] }