{ "title": "Evde Doğum", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/evde-dogum-9212.jpg", "date": "20.01.2024 09:49:00", "author": "Şihban", "article": [ { "article": "
Evde doğum, genellikle tercih edilen bir yöntem olmamasına rağmen, son yıllarda bazı kadınların rahatlık sağladığı için tercih etmeye başladığı bir uygulamadır. Ancak uzmanlar hastanede doğum yapmanın daha güvenli olduğunu belirtmektedir. Öncelikle evde doğumda yeni doğan bebeklerde daha fazla ölüm gerçekleşmektedir. Araştırmalar evde doğan bebeklerdeki ölüm oranının, hastanede doğanlardan iki kat fazla olduğunu belirlemiştir. Bu yüzden evde doğum risk olarak görülmektedir. Ancak bazı durumlarda evde doğum yapılma zorunluluğu olabilir.

Evde doğumun avantajları var mı?

Yine yapılan araştırmalar evde doğmuş bebeklerde erken doğum ya da düşük kilolu doğum oranının daha az olduğunu belirlemiştir. Evde doğmuş bebeklerdeki erken doğum oranı %6, hastanede doğmuş bebeklerde ise %12 oranında erken doğum olduğu tespit edilmiştir. Aynı şekilde evde doğanlarda %4 oranında düşük kilolu bebek, hastanede doğanlarda ise %8 oranında düşük kilolu bebek tespit edilmiştir. Uzmanların görüşüne göre tespitlerin bu şekilde çıkmasının nedeni düşük risk taşıyan gebelerin bu yöntemi tercih etmesidir.

Evde doğumda ebenin rolü nedir?

Evde yapılan doğumların çoğunluğu ebeler tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu doğumların risklerinden biri bebeklerde apgar testi sonuçlarının düşük çıkması ve inme riskinin daha yüksek olmasıdır. Apgar testi bebeğin kalp atımlarının, solunumunun, reflekslerinin ölçümüdür. Evde yapılan doğumlarda tecrübeli ebelerin ve sertifikalı hemşirelerin olması halinde apgar oranları ve inme riski açısından hastanede yapılan doğumlarla arasında fazla bir fark bulunmamıştır. Ancak hastanede yapılan doğumlarda hem annenin doğum sonrası kontrolü hem de bebeğin kontrol altında tutulması ve gerektiğinde hemen müdahale edilmesinin sağladığı kolaylıklar daha üstündür.

Evde doğum kimler için uygun değildir?

Evde doğum yapmak isteyen kadınların yüksek tansiyon, diyabet, kronik hastalıklar gibi sorunlarının olmaması gerekir. Bu hastalıkları bulunan anne adaylarının doğum sırasında istenmeyen tepkileri gerçekleşebilir ve bebeğin yaşamı tehlikeye girebilir. Doğumu evde yapmayı tercih eden kadınlar genellikle 35 yaş üzerinde olanlardır. Yapılan tespitler evde doğum yapan 35 yaş üzeri kadınların %20 oranında olduğunu, hastanede doğum yapanların ise %14 oranında olduğunu belirlemiştir. Gebeliklerin 37. Haftasından önce ya da 41. Haftasından sonra evde doğum yöntemi kullanılmamalıdır.

Hastanede doğum yöntemi evde doğum yöntemine göre güvenli midir?

Günümüzde bazı kadınlar evde doğum yapmayı tercih etseler bile, hastanede doğum yapmak her zaman daha güvenlidir. Hastanede müdahale olanağı daha fazla ve risk oranı düşüktür. Komplikasyon durumunda daha hızlı ve etkili müdahale sağlanabilir, en iyi bakım seviyesi uygulanabilir.

Evde doğum yapılmak zorunda kalınırsa, neler yapılmalıdır?

Doğumların genellikle hastanede yapılması gerekir. Ancak bazı durumlarda kadınlar böyle bir zorunluluk karşısında kalabilir. Bu yüzden yapabilecekleri konusunda önceden bilgi sahibi olmaları gerekir. Bunun için;
" } ] }