{ "title": "Normal Doğum Belirtileri", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/normal-dogum-belirtileri.jpg", "date": "21.01.2024 06:59:04", "author": "Sipahi", "article": [ { "article": "
Normal doğum belirtileri, normal doğum genellikle gebeliğin 37 ve 40. Haftaları arasında gerçekleşir. Gebelerde %10 civarında daha erken dönemde doğum gerçekleşebilir. Öncelikle anne adayları hissettikleri ağrıların gerçek doğum sancısı olduğunu belirlemelidir. Gerçek doğum sancılarında kasılmalar düzenli olur ve 30-70 saniye arasında devam eder. Yalancı olarak tabir edilen sancılar ise genellikle düzensiz olur ve sancı aralıkları yaklaşma göstermez. Doğum belirtileri doğumun başlamasından birkaç saat önce ya da bir hafta önce başlar. İlk gebeliğini yaşayan anne adaylarında belirtiler genellikle daha erken dönemde başlar. Öncelikle anne adayında hafifleme tarzında bir his oluşur. Bu bebeğin başının aşağıya doğru inmiş olmasındandır. Normal doğumda olan belirtiler belli bir sıra izlemez. Her anne adayında farklı sıralarla gerçekleşir. Bu belirtileri takip etmeniz doğuma daha bilinçli ve hazırlıklı olarak girmenizi sağlar.

Normal doğum belirtileri nelerdir?

Rahatlama: Anne adayında bebeğin karnın alt kısmına doğru yer değiştirmesi yüzünden, diyaframı üzerinde olan basınç azalır. Bu şekilde nefes alma daha kolay bir hale gelir. Fakat bu aşamada idrar kesesi üzerinde daha fazla basınç olduğundan, sıkça tuvalete gitme ihtiyacı doğar.

Nişan gelmesi: Gebelik döneminde rahim ağzında oluşan kalın bir mukus tabakası vardır. Bunun oluşma sebebi bebeği ve rahim içini bakterilerden korumak içindir. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte rahim ağzında incelme ve gevşeme meydana gelir. Bu yüzden mukus tabakası dışarıya atılır. Bu koyu kıvamlı, biraz kanlı bir akıntıdır. Ancak her gebede oluşmayabilir. Bazı gebelerde doğumdan hemen önce, bazılarında günler öncesinden gelebilir.

Su gelmesi: Gebelerin bir kısmında gebelik kesesinin kasılmalardan ve basınçtan dolayı yırtılmasından az miktarda amniyon sıvısı vajenden dışarıya sızar. Çok nadir olarak bu sıvının miktarı fazla olur. Gebeliğin son döneminde idrar torbasına olan baskıdan dolayı bunun idrar kaçırmayla karıştırılması mümkündür. Bu nedenle iyi takip edilmesi gerekir. Çünkü kesenin erken yırtılması durumunda, rahim içinde enfeksiyon gelişimi riski doğabilir.

Doğum ağrıları: Gebeliğin son dönemlerinde düzensiz aralıklarla oluşan, alt karın bölgesinde ve kasıkta ortaya çıkan, karında sertlik ve değişik şiddetlerde olan, pozisyonla birlikte şiddeti değişen, kısa süreli kasılmaların yalancı doğum sancıları olarak tanımlanan ağrılar olduğunu söyleyebiliriz. Doğumun yaklaşmasıyla birlikte bunların yerini gerçek doğum sancıları dediğimiz ağrılar almaktadır. Bu ağrılar daha şiddetli, belli bir düzende, ağrı aralıkları sürekli olarak birbirine yaklaşan özellikte, dinlenmeyle ve pozisyon değiştirmekle geçmeyen tarzdadır. Sırtın alt tarafından başlayarak, karın bölgesine yayılır ve sertlik oluşturur. Ağrılarınız beş dakikada bir geldiğinde ve 1 dakikadan uzun sürmesi halinde mutlaka doktorunuzla iletişime geçmelisiniz.

Rahim ağzında incelme: Gebeliğin son ayıyla birlikte rahim ağzında incelme olmaya başlar. Bu durum doktorun vajinal muayenesi ile yüzde olarak belirlenir. Rahim ağzında oluşan incelme, rahim ağzında olan genişlemeyi kolaylaştırır. Gebeliğin son aylarında oluşan ve yalancı doğum sancısı denilen kasılmalar rahim ağzında incelme olmasına yardımcı olur.

Rahim ağzında genişleme: Gebeliğin son ayında rahim ağzında genişleme olmaya başlar. Bu durum yine doktorun vajinal muayenesi sonucunda cm olarak tanımlanır. Doğumun normal olarak gerçekleşmesi için bu genişlemenin 10 cm olması ve rahim ağzındaki incelmenin %100 olması gerekir.
" } ] }