{ "title": "Normal Doğum", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/normal-dogum.jpg", "date": "19.01.2024 13:42:51", "author": "Berzen", "article": [ { "article": "Normal doğum; bebeğin anne karnında olağan bir şekilde gelişimini tamamladıktan sonra tamamen doğal yollarla dünyaya gelmesidir. Yani; sezaryen doğum, suda doğum, vb. Tıbbi destekle uygulanan doğum yöntemleri kullanılmadan, vücut tamamen kendi mekanizması ile doğum olayını gerçekleştirmektedir. Normal doğum; anne karnında yeterince gelişen bebeğin, dışarı doğru düzenli rahim kasılmaları aracılığıyla doğum kanalından çıkarılarak dünyaya getirilmesi suretiyle uygulanır.

Normal doğum nedir? Avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Normal doğum; bebeğin gelişimi gayet olağan ve sağlıklı olduğu ve anne adayının rahim bölgesinde bir anormallik olmadığı sürece en sağlıklı ve en uygun doğum yöntemidir. Çünkü; her ne kadar sancıyı ve acıyı azaltsa da çeşitli sağlık sorunlarına rağmen bebeğin dünyaya gelmesini sağlasa da diğer doğum yöntemleri vücudun alışık olmadığı dışarıdan müdahaleler ile gerçekleştirilmektedir. İnsan vücudunun da binlerce yıl öncesinden süre gelen doğal şartlara göre uyum sağladığı düşünülürse; anne vücudu da normal doğuma göre programlanmış olacaktır. Diğer yöntemler, vücudun doğada hiç karşılaşmadığı, doğal olarak da uyum sağlamadığı yollarla gerçekleşmektedir.

Normal doğumun tüm bu avantajlarına rağmen tabi ki dezavantajları da epey çoktur. Normal doğumun dezavantajlarının en çok görüldüğü durumlar; anne adayının doğum kanalında ve rahminde görülen anormallikler, bebeği gelişiminde ve doğumunda meydana gelen aksaklıklar gibi hallerdir. Örneğin; anne adayının doğum kanalı çok dar ise kemikler ile bebek arasında uyumsuz ise bebek sağlıksız gelişmişse, doğum kanalından önce kafa kısmından değil de bir başka yönden geliyorsa, vs. Bu tarz sayılabilecek onlarca durumda normal doğum sakıncalı olabilmektedir. Bebeğin kalıcı sağlık sorunlarından ölü olarak doğmasına kadar kötü sonuçlar görülebildiği gibi; anne adayının doğum ve üreme organlarında da kalıcı hasarlar görülebilir. Normal doğuma göre diğer doğum yöntemlerinin tek avantajı bu tarz durumlardır. Çünkü; eski zamanlarda anormal durumlarda bebeğin sağlıklı doğabilmesi ve annenin sağlıklı kalabilmesi için umut etmekten başka çare yokken, günümüzde birçok anormalliğin yenilebilmesi sayesinde dünyaya bebek getirmek kolaylaşmıştır. Bir bakıma; sezaryen başta olmak üzere birçok yeni doğum yöntemi, sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilen bebek sayısını arttırmıştır denebilir.

Normal doğumu ayrıntılı olarak incelemeden önce; avantajları ve dezavantajlarıyla beraber diğer doğum yöntemlerini de kısaca incelemek faydalı olacaktır:

1. Sezaryen doğum: Bebeğin normal doğumla dünyaya gelmesini engelleyecek bir durum varsa uygulanır. Sezaryen doğumda; anne adayına anestezi verilerek operasyona alınır. Karın bölgesinden bir yarık açılarak bebek anne karnından alınır. Görüldüğü gibi sezaryen yöntemiyle doğum; normal doğumda meydana gelebilecek birçok aksaklığı alt etmektedir ve belki de sağlıksız ve hatta ölü doğabilecek bir bebeği sağlıklı bir şekilde dünyaya getirme olanağı sunmaktadır. Fakat bu zorunluluk gerektiren sebepler dışında sezaryen doğum; bazı anne adayları tarafından tamamen keyfi olarak da tercih edilmektedir. Bunun sebebi anne adaylarına sorulduğunda ise en çok alınan cevaplar; sezaryen ile doğumun normal doğuma göre çok daha sancısız ve acısız olması söylenmiştir. Her ne kadar makul bir sebep olsa da sezaryen yöntemiyle doğum yapmak, zorunlu olmadıkça pek tavsiye edilmemektedir. Çünkü; sonuçta anne adayı bir ameliyata alınmaktadır ve ameliyatlarda her zaman olan olağan riskler bu ameliyat için de geçerlidir. Ayrıca; bebeğin normal doğum ile sağlıklı bir şekilde dünyaya gelebilecek olmasına rağmen sezaryen ile dünyaya getirilmesinin bebeğin sağlığını etkileyip etkilemediği hala tartışılan bir konudur. Sonuç olarak; başka çare kalmadığı sürece mutlaka normal doğum tercih edilmelidir.

2. Suda doğum: bu doğum yöntemi biraz keyfi ve tabiri caizse fantastik bir yöntemdir. Çünkü; herhangi bir sağlık sorununa karşı alınmış bir önlem, vs. Değildir. Suyun stresi azalttığı ve gerek annenin gerekse bebeğin daha sağlıklı olmasına katkı sağladığı gerekçesiyle uygulanan tercihi bir yöntemdir. Anne adayının; rahim bölgesi su altında kalacak şekilde ılık suya girmesi ve doğumun burada yapılması ile gerçekleşir. Bebeğin sağlığını etkileyebilecek en ufak bir ihtimal karşısında doğum doktoru tarafından suda doğum kesinlikle yasaklanmalıdır. Ayrıca; suda doğum yöntemi henüz yeni uygulanmaya başladığı için; eksileri ve artıları tam olarak oturmuş bir yöntem değildir. Bu yüzden her ne kadar sancıyı, stresi, vs. Etkenleri azalttığı iddiaları doğru olsa da zorunlu kalmadıkça mutlaka normal doğum uygulanmalıdır.

Normal doğuma alternatif olarak geliştirilen ve hala yenilenmekte olan başlıca doğum yöntemleri bunlardır. Fakat yukarıdaki açıklamalarda da belirtildiği üzere; keyfi olarak uygulanmaları kesinlikle tavsiye edilmeyen yöntemlerdir. Çünkü; normal doğum dışındaki yöntemlerin ortaya çıkış amacı, tamamen olası sorunlu doğumlarda bebeğin sağlıklı olarak dünyaya gelmesini sağlamaktır. Dünya genelinde tercih edilme oranlarına bakılacak olursa; suda doğum gibi özel yöntemlerin tercih edilme oranı çok küçük kalırken; sezaryen doğumun uygulanma oranı her geçen gün normal doğuma yaklaşmaktadır. Gelecekte neredeyse tamamen normal doğumun yerini alacağına dair görüşler olsa da bu durum biraz şüphelidir. Gerek bu yazıda gerekse birçok doğum uzmanı tarafından belirtildiği gibi; eğer ortada bir sorun yoksa, her şey olağan bir şekilde gelişiyorsa, vücudu da olağan haline bırakmak, yani bebeğin anne vücudunun önceden hazırlıklı olduğu normal doğum ile dünyaya gelmesini sağlamak gereklidir.
" } ] }