{ "title": "Suni Sancı İle Doğum", "image": "https://www.normaldogum.gen.tr/images/suni-sanci-ile-dogum.jpg", "date": "21.01.2024 05:35:48", "author": "Uztav", "article": [ { "article": "
Suni sancı ile doğum, doğumun başlaması oksitosin adı verilen hormon yardımıyla olur. Gebelik normal süresini tamamladığı zaman oksitosin doğal olarak salınır ve rahim kasılmalarına neden olur. Bazı hallerde doğumun süresini kısaltmak için, tercihen serum içinde oksitosin hormonu verilir. Bu halk arasında suni sancı olarak tanımlanır. Doğum normal bir süreç olduğundan, her zaman doğal haline bırakmak gerekir. Ancak bazı hallerde doğum sanılarını başlatmak ya da doğum sancılarını desteklemek için damardan oksitosin verilmesi gerekebilir. Beyinden salgılanan oksitosin hem rahim kasılmalarını sağlamakta hem de memeden sütün dışarıya atılmasını gerçekleştirmektedir. Doğumun yapay olarak başlatılmasına doğum eyleminin indüksiyonu adı verilmektedir. İndüksiyonda en yaygın olarak suni sancı yani serumla birlikte oksitosin kullanımı söz konusudur.

Hangi durumlarda suni sancı verilir?

Gebeliğin devamının anne adayı ve bebek için sakıncalı olması durumunda her zaman suni sancı verilerek, doğumun başlatılması uygulaması yapılabilir. Anne adayının hayatını riske atan preeklampside, bebek için en çok miad geçmesinde uygulanır. Preeklampsi gebelikte gelişen bir durumdur. Bunun kesin tedavisi doğumdur. Bunun tanısı konulduğunda, doğum ağrıları başlamadıysa ve sezaryen yapılması gerekmiyorsa, suni sancı verilerek doğum başlatılır. Miad geçmesi durumunda bebeğin oksijensiz kalması ve ilerleyen dönemde ölümünün söz konusu olması nedeniyle, sezaryen yapılmasına neden bulunmuyorsa, suni sancı verilerek doğum gerçekleştirilmeye çalışılır.

Suni sancı ile doğum nasıl uygulanır?

Anne adayına damardan serumun içinde oksitosin adındaki maddenin belli dozlarda verilmesiyle, doğumun indüksiyonu sağlanmış olur. Bu uygulamayla rahmin kasılmaya başlaması amaçlanmaktadır. Fakat rahmin kasılmaya teşviki çok kolay değildir. Rahmin oksitosine olan duyarlılığını sağlamak ve rahim ağzının kasılmaya açılması için, rahim ağzında ön hazırlıklar yapılmalıdır. Normalde gebe olmayan kadınlarda rahim ağzı sımsıkı kapalıdır. Gebelikle birlikte rahim ağzı yumuşamaya başlar ve gebeliğin sonuna kadar bu devam eder. Gebeliğin son aşamasında bu yumuşama en son safhasına gelir ve uzunluğunda azalma ve ön kısmında baskıyla birlikte açılma olur. Bu olaylar suni sancı verilmesinde yapay olarak gerçekleştirilmektedir. Gerekli olduğu takdirde rahim ağzı için bazı ön hazırlıklar yapılmalıdır. Bu yüzden önce vajinal muayene yapılmalı ve ön hazırlık için karar verilmelidir. Miada yakın olan ya da miadın geçtiği gebelerde genellikle rahim ağzı için ön hazırlık gerekmemektedir. Sadece oksitosin verilmesi yeterli gelmektedir. Ön hazırlık kararını Doktor bishop puanlamasıyla yapar. Bu puanlama sisteminde rahim ağzının özelliklerine göre oluşturulur. Rahim ağzı hazır değilse, önce vajinal yolla prostaglandin içeriği olan ilaçlar uygulanır. Bir süre sonra rahim ağzı yeniden bishop puanlamasıyla değerlendirilerek, rahim ağzının durumuna bakılır. Eğer yeterli değilse, işlem tekrarlanır. Rahim ağzı hazır hale geldiğinde, doğum başlatılması işlemine geçilir. Öncesinde bebeğin iyilik hali değişik testlerle değerlendirilerek, uygunsa suni sancı verilip, doğum başlatılır.

Suni sancı ile doğumun riskleri var mı?

Yapılan işlem basit bir müdahale değildir. Doğal bir işleme müdahale edilmektedir. Bu yüzden dikkatli bir değerlendirme yapılarak, işleme başlanmalıdır. Doğum kararı verildikten sonra hemen uygulanmalıdır. Eğer vajinal yolla doğum gerçekleştirilemezse, doğum sezaryen yapılarak gerçekleştirilmelidir. Suni sancıyla yapılan doğumlarda rahim kasılmaları daha düzenli olmakta, ancak daha güçlü gelmektedir. Rahmin tam olarak açılması kısa sürede gerçekleşmektedir. Bazı hallerde bebeğin sıkıntıya girmesi yani fetal distres durumu gelişebilir. Bu gelişirse verilen dozun azaltılması gerekir. Eğer düzelme sağlanmazsa, doğum sezaryene çevrilir. Rahim kasının aşırı uyarılması halinde hiperstimulasyon gelişebilir. Dozun yüksek tutulması sonucunda şiddetli kasılmalar oluşabilir. Eğer bunun tanısı geç koyulursa, rahimde yırtılmalar ya da bebeğin oksijensiz kalarak ölmesine sebep olabilir. Ender durumlarda verilen dozun yüksekliğinden ve işlemin uzun sürmesinden dolayı rahim kasları yorulacağından, bebeğin doğumundan sonra rahim yeterince kasılamaz ve bu durum kanamaya neden olur.

Suni sancıyla doğum sakıncalı mıdır?

Suni sancı ile doğum, sadece vajinal doğumun sakıncalı olduğu hallerde uygulanmamalıdır. Pelvis darlığı, placenta previa, bebeğin yan durması gibi durumlarda vajinal doğum sakıncalıdır. Ayrıca bebeğin acil olarak doğurtulması gereken durumlarda suni sancı kullanılarak doğum gerçekleştirilmesi sakıncalıdır. İri bebek şüphesinin olması, kadının çok sayıda doğum yapması ve fetal distres şüphesinin olması suni sancı verilmemesini gerektirir. Bu durumlarda doğum direkt olarak sezaryenle yaptırılmalıdır.
" } ] }